MENÜ
sztoma.freewb.hu
..Ez csak egy állapot, de ne engedjük, hogy irányítson minket,
Mi uraljuk, és éljük teljes életünket  minél  színesebben, de értelmesen...

Hazánkban csaknem húszezerre tehető az ezekben – összefoglaló néven IBD-ben (Inflammatory Bowel Diseases) – szenvedők száma. A gyulladásos bélbetegségek két klasszikus képviselője a Crohn-betegség (morbus Crohn, Crohn Disease, CD) és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa, CU).

A gyulladásos bélbetegségek

A gyulladás megindulásának, majd krónikussá válásának okára a mai napig nem tudnak magyarázatot adni a szakemberek. A gyulladásos bélbetegségek meghatározása – részben éppen az említett okok miatt – az elmúlt évtizedek alatt nem sokat változott. A tudomány fejlődése és a kutatások jelentős eredményei ellenére is azt mondjuk, hogy a genetikailag fogékony egyénben valamilyen környezeti tényező hatására gyulladásos folyamat indul meg, amely az immunrendszer működési zavarával társulva krónikussá válik.


Táplálkozás: kéntartalmú húsok, és sok zsír

A környezeti tényezők közül a táplálkozás szerepét célszerű kiemelni, mivel a táplálkozás valamilyen szerepet játszik a betegség kialakulásában. Az is fontos kérdés, hogy milyen befolyásoló tényezővel bír a táplálkozás a már kialakult betegség kezelésében. A megfigyelések leginkább arra irányultak, hogy a nagy mennyiségű zsírt tartalmazó ételek kockázati tényezővé válhatnak a már meglevő betegség aktivitásának kiváltásában. Egyes kutatások szerint a kéntartalmú húsok túlzott mértékű fogyasztása is kóroki tényezőként állhat a gyulladásos bélbetegségek hátterében, elsősorban a bélnyálkahártya toxikus károsodásának előidézésével. Az étrendi tényezők között felmerült mind a finomított szénhidrátok, mind a tehéntej kockázatnövelő szerepe is.



Crohn-betegség és colitis ulcerosa

A Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely részét érintő, de leggyakrabban a terminális ileumot (csípőbél alsó szakaszát) és a vastagbelet támadó, a bélfal minden rétegére kiterjedő granulomatózus gyulladásos bélbetegség. A colitis ulcerosa pedig kizárólag a vastagbél nyálkahártyáját érinti. Az esetek mintegy 10%-ában a két bélbetegség között a diagnózis felállításakor nem lehet különbséget tenni.



Nem gyógyítható, de kezelhető

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a táplálkozásnak legalább befolyásoló szerepet tulajdonító feltételezés logikus, ezért a dietoterápia nem elhanyagolható sem aktív, sem remisszióban lévő folyamatban.



Tápláltsági állapot és a betegség nyomonkövetése

Fontos szabály, hogy az étrend összetételét mindig az aktuális állapothoz, életmódhoz, egyéb szükségletekhez kell igazítani. A táplálkozásnak (táplálásnak, dietoterápiának) elsősorban Crohn-betegségben, de colitis ulcerosában is nagy szerepe van, hiszen a tápláltsági állapot a gyógyulást nagymértékben befolyásolja.

A célzott diéta lényege

  • Az érzékeny bélszakasz kímélete.
  • A megnövekedett energia- és tápanyagszükséglet kielégítése.
  • A fennálló energia- és tápanyaghiány pótlása, malnutritio esetén annak enyhítése vagy megszüntetése, enterális vagy parenterális táplálás alkalmazása.
  • A beteg kondíciójának, tápláltsági állapotának javítása.
  • A betegség remissziójának elősegítése.


Milyen étrendje legyen a bélgyulladásos betegnek?

  • Energiagazdag
  • Fehérjegazdag
  • Egyszerűcukor-mentes (csak erős hasmenés idején)
  • Zsírszegény
  • Tej-, illetve tejcukormentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • Az élelmirost-bevitel stádiumtól függ. Akut stádiumban a rostbevitel korlátozása szükséges, nyugalmi periódusban – mindkét elváltozásban – vízoldékony élelmi rostokban gazdag, durva rostokban szegény az étrend
  • Oxálsavszegény a hyperoxaluria és a következményes vesekőképződés miatt
  • Antioxidánsok (provitaminok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) szinten tartása
  • Probiotikumok fogyasztása
  • Gyógyteák kontrollált alkalmazása (gyógynövény hatóanyagok és mennyiség tekintetében egyaránt), elsősorban akut időszakban
  • A beteg tápláléktoleranciájának ismerete és figyelembevétele
  • A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt gyakori, kis mennyiségű étkezések (legalább naponta hatszori étkezés)
  • Ha étvágytalanság és leromlott állapot miatt nem biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, enterális vagy parenterális táplálás.
  • Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozás alkalmazása, a változatosság és az egyéni ízlés figyelembevétele
  • A szükségletekhez igazodó nyersanyag-válogatás mellett a megfelelő konyhatechnikai eljárások alkalmazása.


Minden esetben jól feltárt, könnyen emészthető ételeket érdemes enni. Remisszió idején a lehető legkevesebb korlátozást érdemes betartani, kizárólag a panaszt okozó ételeket kell kerülni. Ez egyénenként nagyon változó, ezért magának a betegnek egyéni tűrőképessége alapján kell ismernie, hogy mit tud tünetmentesen elfogyasztani. Kezdetben az a leghelyesebb, ha táplálkozási naplót vezet a naponta elfogyasztott ételekről és az alkalmazott konyhatechnológiai műveletekről, amelyek, rendszeresen konzultálva a táplálkozási szakemberrel korrigálhatók a beteg szükségleteinek ismeretében.

 

Táplálkozással összefüggő rendellenességek gyakorisága Crohn-betegségben és colitis ulcerosában

Crohn-betegség Colitis ulcerosa
Soványság 70% 18–55%
Laktózintolerancia 30–40% 25–65%
Hypalbuminaemia 25–80% 0–10%
Anémia 25–85% 22–68%
Esszenciális zsírsavhiány 2–5% 0–2%
Kalciumhiány 20–60% 0–46%
Magnéziumhiány 30–68% 2–55%
Cinkhiány 42–92% 12–52%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hullámzó lefolyás: étkezés gyulladás alatt

A krónikus, gyulladásos bélbetegségek lefolyása hullámzó. Jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódust (remisszió – hetekig, hónapokig, évekig is tarthat) panaszmentesség és jó közérzet jellemzi, míg a visszaesés (relapsus) oka nem mindig ismert. A legintenzívebb gyulladással járó fellángolások ősszel és télen a leggyakoribbak, nyáron ritkábbak.

Ebben az időszakban a diéta elsődleges célja a folyadék- és elektrolit-háztartás rendezése. Súlyos esetben parenterális táplálás vagy elemi diéta is szóba jöhet. A továbbiakban a diéta progresszív. Elsőként a keményítőket, majd a fehérjéket és végül a zsírokat építjük be. Leromlott állapotú betegnél jól alkalmazhatók a gyári iható, rostmentes tápszerek, amelyek segítségével a megfelelő tápanyag-ellátottság könnyebben fedezhető.


 

Szavazás

Ön Irrigál?
Nem
Igen
Asztali nézet